onsdag 28 oktober 2015

Vernissage på Gripsholmsskolan


Vi har hittills under höstterminen haft ”The World´s Children´s Prize” (WCP) som tema. Tanken med WCP är att barn i världen själva ska övervaka hur barns rättigheter följs av de vuxna i sina länder. WCP har en barnjury, som väljer ut tre kandidater som jobbat extra mycket för barns rättigheter. De kan t.ex. ha hjälpt barn från slavarbete, soptippar, eller fängelser. Alla skolor som är WCP-skolor läser om kandidaterna och röstar under stort allvar på sin favoritkandidat. Detta fick även våra elever i åk 4-8 uppleva i år. Röstresultaten räknas samman världen över och vinnaren koras på Gripsholmsslott. För oss på skolan startade projektet med en föreläsning av initiativtagaren och VD:n Magnus Bergmar. Vi fick WCP:s tidning ”The Globesom innehåller information och fakta om bl.a. årets nominerade pristagare. I tidningen kan man läsa berättelser om barn som lever i de hemska och svåra förhållanden, som de nominerade vill jobba bort. Detta år handlar det om barnslaveri, barn i fängelser och barn som lever på soptippen. 
Klasserna har under hösten jobbat med barnens rättigheter och med barnkonventionen. De äldre eleverna har även läst mycket om de tre nominerade kandidaterna. I matematiken har man använt tidningen för statistikräkning, i svenskan och engelskan har man skrivit texter. På bildlektionerna har man på olika sätt skapat, målat, ritat och byggt olika skapelser och alster som hör till temat.


Torsdagen före höstlovet, hölls den årliga vernissagen på skolan. Då gavs alla en möjlighet att se det arbete som barnen gjort under månaderna med WCP-temat. Under vernissagen såldes även fika i caféet. Pengarna kommer oavkortat att gå till vår vänskola i Tanzania. Stort tack till alla som lämnat in bakverk till skolan! 


Åk 1 ställde ut fyra alster, ”We are the world”, ”We are the heroes of our time”, ”Barn har rätt till skolgång” och ”Barn har rätt till fred”. Här ser ni några av dem.

Ha ett fortsatt trevligt höstlov! 
//Christel


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar