fredag 2 december 2016

Vattnets tre faser

Oj oj vad tiden går fort!
Denna vecka har flugit förbi. Tiden går fort när man har roligt. Ugglorna har denna vecka tränat på att läsa sin dikt och de har fått spelat in varandra med hjälp av en mobiltelefon. Resultatet ska klippas ihop till en liten film och kommer att visas i respektive klass. 

Under temat vatten på NO- lektionerna har vi fortsatt utforska vattnets tre faser; fast, flytande och gas. För att öka förståelsen om vattenmolekylernas rörelse har vi dansat. Vi utnyttjade skolans pysselverkstad, där varje barn fick vara en vattenmolekyl och dansade beroende på temperatur (vilket jag bestämde). De stod helt stilla och höll i varandras händer (starka bindningar) när jag ”stoppade in dem i frysen” och de förvandlades till fast form, is. När jag ”kokade dem i en kastrull” blev det en vild dans, när de blev till gas. Självklart hade vi passande musik att dansa till; lugn musik, disco och hårdrock. Gissa vilken musik som hörde till vilken form? 


Eleverna fick denna vecka frågan om varifrån allt vatten kommer. Det är ganska svårförståeligt att vi faktiskt dricker samma vatten som dinosaurierna gjorde och att vattnet går runt runt i ett kretslopp. Vattenmannen och Speed från UR fick hjälpa oss att förstå hur det hänger ihop (http://urskola.se/Produkter/162290-Vattenmannen-och-Speed-Vattnets-kretslopp). Detta kommer vi att arbeta vidare med nästa vecka.

Tack för den här veckan! Det är såå roligt att arbeta tillsammans med barnen och de är så kloka.


Med vänlig hälsning Annette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar