fredag 12 januari 2018

Vikingatiden

Denna vecka har vi påbörjat ett nytt spännande tema om Vikingatiden. Dessa nordmän som spred skräck i många länder fängslade även eleverna. Vi pratade om vikingarnas snabba och tysta skepp, deras långa och många gånger vilda upptäcktsfärder, deras handelsresor samt deras plundrande, våldsamma sätt.  Vi diskuterade även hur flera av de ord vikingarna använde i sitt fornnordiska språk lever kvar än i denna dag i t.ex. engelskan. Några exempel på  sådana ord är, mothir - mother, fathir - father, brodir - brother, knif - knife. Vi har även tränat på att skriva och läsa runskrift. På flera runstenar runt om i Sverige står det om en vikingaresa som leddes av en viking som kallades Ingvar Vittfarne. Under veckan har vi besökt en av dessa stenar, som finns utanför Gripsholms slott. På stenen står det;

Tola lät resa stenen efter sin son Harald
Ingvars broder.
Dessa män for 
fjärran efter guld 
och österut
gav örnen föda
de dog söderut
i Särkland.


Ingvars vikingar for alltså på vikingatåg österut, genom Ryssland. De rövade dyra saker. Att de ”gav örnen föda” betyder att de dödade fiender och lämnade kropparna som mat åt örnarna. De fortsatte sedan söderut, till Särkland långt borta vid Kaspiska havet. Där dog de flesta av vikingarna.

Det finns mycket intressant att lära sig och ta reda på om dessa vikingar och deras galna upptåg. Nästa vecka fortsätter vi vår djupdykning i vikingarnas värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar