fredag 7 oktober 2016

Uteskola

Vad händer med alla höstlöv?

Nu är hösten här och löven börjar ändra färg från grönt till färgsprakande gult, orange och rött. Detta är ett vackert skådespel, men om en stund kommer löven att börja falla av träden. Först ett. Sedan fler och fler. Till sist alla. Vad händer med löven som blir kvar i naturen?


Detta bestämde vi oss för att ta reda på den här veckan. Vi talade om nedbrytare, som daggmaskar, gråsuggor och tusenfotingar som älskar att mumsa på höstlöven. Man kan säga att dessa små kryp bryter ner löven så att de försvinner. 

Då vi hade uteskola den här veckan ville vi undersöka det här på nära håll. Vi begav oss därför ut i Hjorthagen för att göra minikomposter. Först skulle en burk fyllas med lite jord och höstlöv. Sedan skulle vi hitta nedbrytare i naturen som skulle få flytta in i våra burkar. Först fixade vi lufthål i burken så att insekterna skulle ha det bra i sitt nya hem. Vi kommer också att hålla jorden i burken fuktig, för då trivs nedbrytarna allra bäst.

Eleverna var mycket ivriga och jobbade på bra under lektionen. Nu är det bara att låta burkarna flytta in i klassrummet. Sedan får vi vänta och se, vem vet - kanske vi får se hur nedbrytning ser ut på nära håll?

Hösthälsningar

Christel


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar