onsdag 4 oktober 2017

Växtens delar och faktatexter


Vi har under en längre tid jobbat med naturens olika biotoper, olika trädslag och växter inom ämnet NO. Vi har läst och skrivit om dem och själva utforskat de olika biotoperna i vår närmiljö. Denna vecka har vi lagt fokus på växtens delar. På måndagens dubbellektion gjorde vi egna växtböcker för att befästa den kunskap vi fått på detta område. 


Växtens delar består av blomma, blad, stjälk och rot. Blommans uppgift är att bilda nya frön så att nya växter kan växa upp. Här finns de delar som har hand om blommans fortplantning.


I bladen tillverkas den näring som växten behöver för att kunna växa. Det gröna ämnet i växten heter klorofyll. Klorofyllet gör också så att blommorna kan ge ifrån sig syre. Vi människor behöver syre för att kunna leva. 


Stjälken håller växten uppe och ger den stöd. Inne i växten går tunna rör där vatten och näring transporteras till växtens alla delar.


Roten håller växten på plats och suger upp vatten och näring ur jorden.


Växtböckerna blev riktigt fina och många av eleverna frågade om de inte kunde få ta hem dem genast. :)
Vårt tema om stenåldern rullar också på för fullt. Denna vecka har vi integrerat SO och svenska och skrivit fina faktatexter om jägarstenåldern, men även hunnit svara på frågor i arbetsboken och se ett avsnitt av Barna Hedenhös.


Ha en fortsatt trevlig vecka!
//Christel och Ugglorna
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar